LÁMAVÉ NEHTY? NAFOUKNUTÍ? SIGNÁLY, ŽE NEUMÍTE STRÁVIT BÍLKOVINY

Date:

Lámavé nehty a vlasy? Nafouklé břicho? Možná je problém v tom, že nedokážete správně strávit bílkoviny. Víme, že bílkoviny jsou náš primární zdroj aminokyselin. Fungují jako stavební kameny těla, potřebuje je každá jedna buňka. Konzumace bílkovin je proto rozhodující pro naše přežití, ale záleží také na tom, zda dokážeme bílkoviny efektivně strávit.

Tělo má mnoho způsobů, jak říct, když něco není v pořádku. Zde je několik znaků, které signalizují, že bílkoviny trávíme nesprávně:

Nedostatek žaludeční kyseliny

Žaludeční kyselina je rozhodující pro trávení bílkovin. Spouští sled událostí, které končí uvolněním trávicích enzymů. Působí jako nůžky na rozřezání proteinu na menší molekuly a odemkne živiny a aminokyseliny, které obsahuje.

Pálení žáhy, pomalé trávení, jídlo nebo tuky ve stolici, pocit, že jídlo stojí v žaludku příliš dlouho – to vše může souviset s nedostatkem žaludeční kyseliny. Máme-li zácpu, průjem, plynatost, větry nebo nadýmání, může to znamenat, že bílkoviny nestrávíme správně.

Lámavé vlasy a nehty

Vlasy a nehty jsou tvořeny proteinem keratin, který produkujeme v těle. Lidské tělo používá k tvorbě keratinu 18 aminokyselin; některé z nich vyrábíme a jiné musíme získat jedením. Máme-li lámavé vlasy a nehty, snažme se sníst jeden gram bílkovin na 500 gramů tělesné hmotnosti a vyberme si čisté bílkoviny s vysokým obsahem aminokyselin: quinoa, vejce, maso, čočka, fazole a luštěniny.

Změny nálad

Samotný mozek je vyroben z tuků, ale signály, které vysílá k regulaci nálady, jsou malé bílkoviny zvané neurotransmitery. Tito chemičtí poslové mají specifické úkoly, dávají nám pocity odměny, potěšení, vzrušení, bdělosti a aktivity.

Máme-li problém soustředit se, koncentrovat se, uklidnit se, může pomoci zaměřit se na příjem bílkovin a trávení.

Young woman in a bathrobe is sitting and varnishing her nails

Krásné a upravené nehty jsou vizitkou vaší krásy. Zdravé nehty by měly být pevné, hladké a rovnoměrně zabarvené. Pokud s lámou, jsou štípavé a suché, může to být důsledkem… Čti dál
Nepříjemné pachy

Existuje mnoho důvodů pro páchnoucí větry a jedním z nich je nestrávený protein číhající ve našem trávicím traktu. Tuky a bílkoviny, které jsou špatně stráveny nebo špatně absorbovány, končí kvašením a rozkladem v trávicím traktu, což vede k páchnoucím plynům.

Zadržování vody

Zadržování vody nám dává pocit otoku nebo nafouknutí. Může se spustit nadměrnou konzumací soli, hormonálními změnami nebo léky. Málo známým faktem o zadržování vody je, že může být způsobeno i nízkým příjmem bílkovin nebo špatným trávením bílkovin. Když je bílkovin málo, ať už proto, že je nekonzumujeme dostatečně nebo špatně trávíme, rovnováha tekutin se naruší, což vede k zadržování vody.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Čištění auta aneb kolik stojí detailing interiéru?

Počet motorových vozidel na českých silnicích neustále stoupá, což...

Jak správně vybrat společnost, která poskytuje půjčky pro seniory?

Lidé ve středním věku ve většině případů nemají problémy...

Srovnání Speedify VPN Free vs IVPN: V čem je která lepší?

Vyplatí se objednat Speedify VPN Free, nebo raději zvolit...

Plazmová svářečka: Zařízení pro svařování i dělení materiálů

Plazmová svářečka bývá využívána zejména pro svou schopnost efektivně...